0348 - 449 660

Phone

Enkel, dubbel of quattro vacuümcircuit. Wat zijn de verschillen?

Volgens CE-voorschrift EN 13155 is het in alle landen binnen de Europese Unie verplicht om bij het gebruik van vacuüm hijsgereedschap op de bouwplaats, een tweede valbeveiliging te gebruiken. Dit geldt voor alle hijswerktuigen. De Nederlandse interpretatie van deze norm is NEN-EN 13155+A2 (en) Cranes – Safety – Non-fixed load lifting attachments. Voor een tweede valbeveiliging heeft u verschillende opties. De meest veilige zijn:

 • Het gebruik van een vacuüm hijsapparaat met een (enkel) vacuümcircuit in combinatie met een extra valbeveiliging.
 • Het gebruik van een vacuüm hijsapparaat met meervoudige gescheiden vacuümcircuits, namelijk:
  • Twee (dubbel) gescheiden vacuümcircuits
  • Vier (quattro) gescheiden vacuümcircuits

Enkel vacuümcircuit in combinatie met een extra valbeveiliging

Bij een enkel vacuümcircuit zijn de zuignappen als één circuit aan elkaar gekoppeld. De hijscapaciteit is de som van alle aangesloten zuignappen samen. Hierbij is het gebruik van een extra valbeveiliging verplicht. Bij een enkel vacuüm circuit leveren wij te allen tijde sjorbanden mee.

Voordelen enkel vacuümcircuit:

 • Minder of minder grotere zuignappen nodig om dezelfde hijscapaciteit te behouden.

Nadelen enkel vacuümcircuit:

 • Sjorbanden nodig om de last te dragen en dat kost tijd.
 • Valbeveiliging kan vergeten worden door uitvoerders.

Meervoudige gescheiden vacuümcircuits

Bij VIAVAC maken we gebruik van twee soorten vacuümsystemen met meerdere circuits, namelijk:

Twee (dubbel) gescheiden vacuümcircuits

Hierbij werken twee geheel gescheiden vacuümcircuits onafhankelijk van elkaar. Elk circuit is toereikend voor de maximale hijscapaciteit met een tweevoudige veiligheid. Dit betekent dat één van de twee circuits de volledige last moet kunnen dragen. In werkelijkheid houdt de vacuümheffer met een dubbel vacuümcircuit 50% hijscapaciteit over van het werkelijke hijsvermogen. Mocht één circuit uitvallen, zal het andere circuit de last houden. Hierbij klinkt zowel een visueel als een akoestisch alarm om de gebruiker waarschuwen.

Met een dubbel werkend vacuümcircuit is het gebruik van een extra valbeveiliging niet vereist.

Vier (quattro) gescheiden vacuümcircuits

Dit is een vacuümsysteem waarbij vier verschillende circuits los van elkaar werken. Net zoals bij een dubbel vacuümcircuit zorgt dit systeem voor extra veiligheid. Mocht een circuit uitvallen, dan zijn er nog drie werkende circuits om de last te dragen. In het geval van vier vacuümcircuits (quattro) wordt er rekening gehouden met 75% van de werkelijke hijscapaciteit. Het voordeel ten opzichte van een dubbel vacuümsysteem is dat u optimaal gebruik maakt van het maximale hijsvermogen.

Het quattro systeem vereist geen extra valbeveiliging.

Voordelen meerdere vacuümcircuits:

 • Werkt automatisch en hoeft niet ingeschakeld te worden.
 • Geen sjorbanden nodig om de last te dragen en dat bespaart tijd.
 • Steeds veiliger; kans op loslaten is gering.

Nadelen meerdere vacuümcircuits:

 • Meerdere of grotere zuignappen nodig om dezelfde hijscapaciteit te behouden.
 • Meer vacuüm componenten.
 • Extra aandacht vereist bij het aansluiten van de zuignappen.

Ons advies:

Bij sandwichpanelen
Snel, maar vooral veilig werken heeft de voorkeur. Meerdere vacuümcircuits hebben bewezen de veiligheid op de bouwplaats te vergroten. Daarnaast zijn er geen sjorbanden nodig, wat de snelheid van de montage bevorderd. Bij alternatieve oplossingen bestaat de kans op beschadigingen, maar bij vacuümcircuits blijft de te hijsen last onbeschadigd. De situatie (binnen, buiten, groot formaat, klein formaat of bijvoorbeeld gewicht) moet de doorslaggevende factor zijn voor de keuze om een enkel of meervoudige vacuümcircuit te gebruiken. Ons afdelingen Verkoop en Verhuur kunnen u hierin een passend advies geven.

Bij glas
Vanwege de grote verscheidenheid in afmetingen en montageposities, is het veelal praktisch onmogelijk om alternatieve valbeveiligingen toe te passen. Ook wanneer sjorbanden wel mogelijk zijn, is dit nadelig doordat u veel tijd verliest met het bevestigen van het materiaal. Wij adviseren bij glasmontage altijd vacuüm hijsgereedschap met meerdere vacuümcircuits te gebruiken.